Àrbitres, advocats i empreses van coincidir en el paper crític de la prova pericial en un esdeveniment a Madrid, organitzat per Forest Partners.

 

Rellevants personalitats del món de l’advocacia i de l’empresa privada es van donar cita el passat 9 de maig en un esdeveniment organitzat per Forest Partners, amb la col·laboració de la Cort d’Arbitratge de la Cambra de Comerç de Madrid, en què es va abordar el tema de la importància de la prova pericial en els processos arbitrals. Va moderar la trobada Miguel Ángel Fernández – Ballesteros, ex president del Tribunal d’Arbitratge de la Cambra de Comerç de Madrid i van intervenir com a ponents José Antonio Caínzos, president del Club Espanyol de l’Arbitratge; Vicente Estrada, Soci Fundador de Forest Partners; Sergio Redondo, secretari general i del Consell d’Administració de Coca Cola; Manuel Conthe, Àrbitre; i Álvaro Busca, Cap del Departament Assessoria Jurídica i de Negoci d’Isolux Corsán Aparcaments .

 

L’arbitratge és una pràctica extra judicial per dirimir disputes entre empreses, que té molts avantatges (són processos confidencials, més ràpids i menys costosos que els de la jurisdicció ordinària) i els dictàmens de quantificació econòmica del dany sofert (que poden ser presentats a requeriment de l’àrbitre o per les parts) són elements essencials , ja que fan possible una millor defensa.

 

Forest Partners, en col·laboració amb la Cort d’Arbitratge de Madrid, va organitzar un esmorzar informatiu a l’Hotel Miguel Àngel en el qual àrbitres, advocats i empreses privades van debatre, entre altres temes, sobre la imparcialitat i objectivitat dels pèrits de part, la responsabilitat del Tribunal Arbitral d’obtenir dels pèrits la seva opinió dels assumptes sobre els quals es pronuncien i la possibilitat de designar un pèrit expert en la matèria a tractar que assessori al tribunal (amicus curiae).

 

El cap del Departament d’Assessoria Jurídica d’Isolux Corsán Aparcaments, Álvaro Busca, va assegurar que “quan es planteja un conflicte faig dues trucades, la primera als advocats per saber si hi ha causa, i si la resposta és que sí, la segona és al pèrit. Si aquesta també és afirmativa anem endavant”.

Sergio Redondo, secretari general de Coca Cola, en relació al tema de la imparcialitat del pèrit, ha afirmat que “sóc partidari que el pèrit sigui nomenat pel tribunal arbitral d’una llista aprovada per ambdues parts, i així s’aconsegueix que sigui una figura independent”. Així mateix va afegir que “els pèrits depenen del seu nom i són auxiliars del que pren la decisió, però no de la que presenta la controvèrsia”.

Per la seva banda Vicente Estrada, Soci Fundador de Forest Partners ha indicat que ” els pèrits de part són testimonis experts que han de servir al cas, però això no menyscaba la seva independència. L’eficàcia de la prova pericial dependrà de que el contingut estigui fonamentat, de la forma en què es presenti i la ratificació. Es guanya en el cross-examination, però abans has d’haver fet una argumentació sòlida “.

Per l’àrbitre Manuel Conthe “els informes pericials són essencials i han d’estar escrits, ja que després es consulten quan es fa el laude”. Segons la seva opinió, “els pèrits mai menteixen però mai expliquen tot el que pensen, per això és essencial que els àrbitres els hi treguin totes les dades”. Pel que fa a la conveniència d’arribar a acords previs quan hi ha molts pèrits, José Antonio Caínzos, president del Club Espanyol de l’Arbitratge, va dir que “l’encarament és una tècnica útil que pot ser necessària en els casos que hi hagi una radical disparitat i també quan les diferències són petites i es pot arribar a acord. Sóc partidari d’aquest tipus de tècniques”. En aquest esmorzar informatiu que va congregar a més de 100 assistents, sens dubte es va posar de manifest el paper crític de la pericial en l’entorn arbitral i la necessitat imperiosa de comptar amb la mateixa als efectes de plantejar una estratègia adequada i obtenir així els millors resultats possibles en els procediments.

Podeu accedir a la gravació completa de l’esdeveniment que hem publicat al canal de Forest Partners a youtube fent clic aquí ( info del link:      https://www.youtube.com/watch?v=5XiQDiL5N2c )

 

Per a obtenir més informació, no dubteu en contactar amb nosaltres.

Forest Partners · IdeAnd Consulting