El dia 3 de febrer, Cristina Danón, d’International Team Consulting i Àngel Espar, d’IdeAnd Consulting, han impartit un seminari a Andorra dedicat a les empreses interessades en el comerç internacional. El seminari s’engloba en el cicle d’internacionalització de la PIME andorrana organitzat en el marc de les jornades de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra.

Segons els ponents, la sostenibilitat empresarial passa per emprendre, innovar i diferenciar-se, adaptar els negocis i sense cap dubte, expandir-se en mercats internacionals.

La internacionalització és una necessitat competitiva que aporta a les empreses negoci i estabilitat. Per iniciar-se a l’exportació no és qüestió de mida, sí de professionalització: és precís dur a terme un procés que, des de gerència passant per tots els departaments, precisa implicar-se, entendre’l i adaptar-se a les noves exigències i realitats.

Durant el seminari s’han tractat diferents capítols, a destacar:

  • Factors motivacionals i organitzatius.
  • Pros i cons de la internacionalització.
  • Possibilitats d’exportació del producte o servei.
  • Com identificar i escollir els mercats objectiu.
  • Diferències en la cultura de negocis.
  • Canals de distribució per a la internacionalització.

El seminari s’ha tancat amb l’explicació de varis casos pràctics d’empreses iniciades en processos d’exportació de sectors i xifres de negoci ben diversos: alimentació artesanal, àudio professional, tecnologia, fusteria, immobiliària, hostaleria, etc.

Per a consultar la presentació podeu clicar en aquest link.